Terug naar overzicht

Wel of geen ORV: samen maken we het mogelijk. Een interview in VVP.

Het aantal mensen met een medische aandoening neemt toe. Dit betekent dat veel financieel adviseurs in hun werk te maken krijgen met mensen waarvoor het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering geen vanzelfsprekendheid is. De Hoop is een herverzekeraar en gespecialiseerd in het verzekeren van medische risico’s. “We bestaan al 115 jaar. Al die jaren is onze maatschappelijke missie onveranderd gebleven. Wij vinden dat iedereen een goede overlijdensrisicoverzekering moet kunnen afsluiten en daar helpen we verzekeraars en financieel adviseurs graag bij”, aldus Joke Verbaan en Henk-Jan Osse van De Hoop.

Het beste voor de klant. Dat willen we allemaal. Daarom is het zo belangrijk dat je als financieel adviseur kennis hebt van de mogelijkheden die er zijn. “Wat is voor deze klant met deze medische aandoening de juiste weg om tot een goede overlijdensrisicoverzekering te komen? Welke alternatieven zijn er? Dat zijn de vragen die ertoe doen”, aldus Joke Verbaan. Haar collega Henk-Jan Osse vult aan: “Er is bijna altijd een oplossing mogelijk. Nog steeds zijn er mensen die onnodig worden afgewezen. Hierin hebben adviseurs en verzekeraars een belangrijke rol. Als zij weten welke mogelijkheden er zijn, dan kunnen ze hun klant het beste bieden. Of dat nou via ons loopt of via een andere maatwerkroute, dat is voor ons van ondergeschikt belang; wij willen vooral voorkomen dat mensen tegen hun wil onverzekerd zijn.”

Waarom een ORV afsluiten?

Na het afschaffen van de verplichte ORV voor hypotheken met een Nationale Hypotheek Garantie, daalde het aantal afgesloten overlijdensrisicoverzekeringen. Een zorgwekkende ontwikkeling vinden Joke en Henk-Jan: “Mensen willen niet aan hun eigen sterfelijkheid denken. Dat is heel begrijpelijk. Toch is het belangrijk om hier wel bij stil te staan. Zeker als je grote financiële verplichtingen aangaat zoals het afsluiten van een hypotheek. Een overlijden is emotioneel al enorm zwaar. Als daar financiële problemen bij komen, dan is dat voor nabestaanden echt een hele grote zorg. Dat wil je liever voorkomen.”

Bij het aangaan van een ORV denken we vaak aan de koop van een woning. Toch benadrukken Joke en Henk-Jan dat er meer situaties zijn waarin een ORV ook belangrijk kan zijn: “Huren in de vrije sector is tegenwoordig behoorlijk prijzig. De huurprijzen zijn vergelijkbaar of soms zelfs hoger dan de lasten van een hypotheek. Ook dan kan een ORV nabestaanden zekerheid bieden. Zakelijke partners doen er ook goed aan om iets te regelen in geval van overlijden. Als één van de partners wegvalt, wil je het voor de ander(en) wel goed geregeld hebben. Dat bewustzijn willen we vergroten.”

Andere aanpak

Het aantal mensen met een medische aandoening is toch maar klein? De cijfers laten helaas iets anders zien. Vijftig procent van de mensen heeft ten minste één medische aandoening. En dit aantal neemt toe. Kijk alleen al naar de toename van het aantal mensen met psychische problemen. Joke: “Het is belangrijk dat financieel adviseurs beseffen dat de kans dat ze een klant voor zich hebben waarbij de aanvraag van een ORV niet vanzelfsprekend is, best aanzienlijk is. Dat vraagt om een andere aanpak. Hierin kan de financieel adviseur echt het verschil maken.” Henk-Jan vult aan: “Samen zoeken naar oplossingen. Een dienst bieden waar je klant echt beter van wordt. Dat kan alleen maar voldoening geven.”

Verantwoordelijkheid

De Hoop is blij dat er maatschappelijke ontwikkelingen zijn die ervoor zorgen dat mensen minder lang geconfronteerd worden met de gevolgen van hun ziekte. Het ‘schone lei beleid’ is hier een goed voorbeeld van. Voor ex-kankerpatiënten die tien jaar of langer ziektevrij zijn, is het sinds 1 januari 2021 niet meer nodig om bij het aanvragen van een overlijdensrisicoverzekering te melden dat zij ooit voor deze aandoening zijn behandeld. De Hoop besloot na de aankondiging van dit beleidsvoornemen om het ‘schone lei beleid’ direct toe te passen in de beoordeling van aanvragen. Joke licht toe: “Waarom wachten? Het is maatschappelijk gezien niet te verantwoorden dat mensen tot in lengte van dagen worden benadeeld als gevolg van een ziekte die hen is overkomen. Wij vinden het heel belangrijk dat de markt hierin blijft bewegen. Nieuwe inzichten uit onderzoeken moeten hun weg vinden in de wijze van het beoordelen van medische dossiers. Ook premies zijn niet in beton gegoten: Bij ons kun je altijd als je denkt dat je gezondheid vooruit is gegaan vragen of de premie verlaagd kan worden.”

Proactief

Joke en Henk-Jan benadrukken graag nog een keer het belang van proactief handelen. “Wacht niet tot er problemen ontstaan, maar zorg dat je ze voor bent. Loopt een aanvraagtraject onverhoopt toch vast, dan kun je altijd bij ons terecht voor vragen en bij onze verzekeringspartners om een passende ORV te realiseren. Eigenlijk is er altijd sprake van een winwin situatie: je klant is blij en wij ontzorgen jou als adviseur.”